Oldalak

2011. augusztus 29., hétfő

Mindig ünnep

Tavasz volt és én éppen Értarcsán voltam egy unokatestvérnél szálltam meg.Ő és a férje már nyugdíjasok de sajnos betegek is.Úgy döntöttek , hogy alább hagynak a sok munkával és többet foglalkoznak a lelkükkel.Többet pihennek és közben szinte egész nap hallgatják a Szatmárnémeti Gyülekezet honlapjáról az ige hirdetéseket és énekeket.Azt mondták nekem: Erzsike ti nálatok mindig ünnep van, legyetek nagyon hálásak a gyülekezetért! Valóban így van.Mivel a netre legtöbbször a délutáni szolgálat kerül fel néha lejegyzek ezt azt a délelőtti alkalomból. A tegnap is olyan áldásos volt már az ima óra amikor a testi-lelki betegekért imádkoztunk.Én is vissza emlékeztem az érettem és férjemért mondott imákra és az Úr kegyelmesen meghallgatta és meggyógyított minket.Áldott legyen ezért is! Ezek a gondolatok folytatódtak a biblia órán is.Itt most abba hagyom, mindenkinek jó pihenést,mert már este 10 óra van.

2011. augusztus 24., szerda

Paradicsomos zöld bab

Van egy nagyon jó receptem, most is elkészítettem.
Hozzá valók:
5 kg zöld bab
1 kg zöld paprika
fél kg hagyma
1 nagy köteg petrezselyem levél
1 nagy köteg zeller levél
2 kg hámozott paradicsom
1 liter olaj
só ízlés szerint, ha kész befőző por
A  10 literes fazék aljára 1 deci vizet öntünk.A megtisztított , megmosott anyagokat apróra vágva a felsorolt sorrendben a fazékba tesszük.
Csendes tűzön főzzük az edényt néha megmozgatjuk ,jobbra balra rázogatjuk.Amikor megfőtt akkor adjuk hozzá a tartósító szert.Előre elkészített üvegekbe rakjuk lezárjuk és száraz dunsztba helyezzük.

Jó munkát!

2011. augusztus 23., kedd

Értarcsán voltunk

Édesanyámmal szülő falumban voltunk néhány napig.Ott nincs internet nekünk, de nem is értem volna rá.Falun mindig sok munka van.A vasárnapunk nagyon áldásos volt.Délelőtt vendég lelki munkás szolgált megkapón és érthetően az előjegyzett ige helyekről.A biblia órán elmondta, hogy amikor egy igét megvilágítunk minden oldalról az az ige vers bele kell férjen a Biblia lapjai közzé, ezzel azt akarta mondani és mondta is, hogy vigyázzunk, mert sok hamis próféta van!Az 1 János 4. 20.-dik verse lett még kiemelve és megfogott az a szó ,,hogy: Istenképűnek teremtettünk", ezért kell egymást szeretni, mert csak akkor mondhatom, hogy szeretem magát az Istent is, ha szeretem az Istenképűt is!  Az ige hirdetésben folytatódott a gondolat a szeretetről a Pál levele a Filippiekhez 2:1-2 lett felolvasva , de volt említve az1.Korinthus 13:5,, a szeretet nem rója fel a gonoszt..."és semmit sem tesz önzésből.Munkálja bennünk Isten a szolgáló szeretetet!

2011. augusztus 17., szerda

16 év

Nagyon esemény dús ez az év, a mi családunknak és nekem is személyesen
Holnap lesz 16 éves a Márta lányunk első gyermeke ,, Benjámin". Ő sorrendben a harmadik unokánk.Isten éltesse sokáig és növelje az Úrban és az Ő megismerésében.Amikor rá nézek újra és újra azt mondom :Beni drága ennyivel hosszabbította meg az Úr az életemet.Ugyan is amikor még a lányunk a szülészeten volt engem sürgősen Kolozsvárra vittek kivizsgálásra ,mert a májamban egy fő artéria eldugult , ezt majd kb három hónap után állapították meg.Megpróbálták elhajtani a vízet a szervezetemből ami csak gyűlt gyűlt naponta, végül Budapestre küldtek műtétre.Nem lett műtét, mert az én drága kezelő orvosnőm kipróbált rajtam, saját beleegyezéssel egy gyógyszert amit 15 éven át szedtem.A legelején összesen hat hónapig voltam megszakítás nélkül kórházba.Az Úr neve legyen áldott, mert amikorra szüksége lett édesanyámnak a gondozásra egyszerűen Isten megállította a trombociták szaporodását, így erre nem szedek gyógyszert.Sok lenne felsorolni, hogy kinek mit köszönök.Hogy senkit ki ne hadjak, hála a sok sok imáért és minden más szolgálatért a családom felé, az Úr jutalmazza meg önöket akár ismerem akár nem.
Minden köszönet és hála legyen a mi mindenható Istenünké!

2011. augusztus 16., kedd

Mirjám

Ma van a hetedik unokánk7. születés napja.
Láttam a tortáját és beszéltünk is.Nagyon boldog volt. Ő egy kedves okos kis lány vagy is már nagy, hisz iskolába fog járni szeptembertől. Jó volt amikor itt voltak a nyáron a kis húgával Odettel.
Úgy nőnek a gyerekek, mint a gomba, ma még kicsik holnapra itt hagynak minket, és alig várjuk, hogy hírt adjanak magukról. Még is ez az élet rendje.Tartsa meg őket az Úr és áldja meg!

2011. augusztus 14., vasárnap

Julia és Othniel

Ők ez évben az ötödik házaspár a gyülekezetből.
Mi is meg voltunk híva a mennyegzőre.Nagyon szép családias légkör volt, jól éreztük magunkat.
A román baptista imaházban volt az Isten tisztelet, mert a mi imaházunk felújítás alatt van.Megfogott az Othniel bevonulása kezében a Bibliával. Juliát az édesapja vezette a vőlegényéhez.Gyönyörű pár.
Az igehirdetést román nyelven hallgattuk a Julia lelkipásztorától az Énekek Éneke 7.:7-8. alapján.Testvérünk minden fiatalnak aki házasságra lép kívánja , hogy együtt szerepre felosztva olvassák el az egész könyvet.Ki emelte a 8.:6.-os versét.Kívánta, hogy méltósággal éljék meg a házas életüket, ahogy  az Úr igéje tanítja, az Ő Szent Lelke segítségével, mert erős a szeretet, mint a halál és sok vízek sem boríthatják azt el.El mondta, az ő családjukban is voltak nagy vizek., most nyáron volt 17 éve, hogy a 15 éves fiúkat Isten el szólította az élők közül..Szücs testvér is adott néhány útra valót az Efézus 5.:21-33.-legyen ott a: szeretet, a tisztaság, a szentség.Mindig hallgassatok Isten Igéjére. Sok szép üdvözlet volt még, biztosan meg nézik videóról majd és segíti őket a helyes úton járni.Áldja meg az Úr az életüket!

2011. augusztus 12., péntek

Mennyegzőre készülünk

Az idén a mi gyülekezetünkben nagyon sok fiatal házasságra lépett.
Augusztus 13.-án: Nagy Kasza Otniel és Clepe Julia lépnek házasságra az Isten színe előtt.Mottójuk az 1 Kor. 13:13 ,,Most azért megmarad a hit, a remény , a szeretet, e három, ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet.
A szeretet soha el nem múlik."
Ha az Úr is akarja mi is ott leszünk a hivatalosok között, majd beszámolok röviden.
Minden kedves olvasómnak áldott hétvégét kívánok, sok szeretettel Erzsike.

2011. augusztus 11., csütörtök

Mária

Örvendek, hogy szép nagy családunk van.A Legjobb benne, hogy szeretjük egymást és minden időben készek vagyunk segíteni, ha ez szükséges. De az ember ne legyen csak ajándékot elfogadó, hanem legyen kész adni is.Mi már nagyon sokat kaptunk , először az Úrtól de a mi kedves menyünktől Máriától is.Szépen megmunkált kertje van ahol gyönyörű paradicsom terem.Az első nagyobb termést nekünk adta.Sajnálom, hogy még nincs fényképező gépem, mert érdemes lett volna lefényképezni és ide tenni, a több mint fél kg.-os  paradicsomokat.Most mikor ezeket írom, itt már 12. van és ma ő 40 éves.Ez úton is kívánok sok-sok boldog szülinapot , jó egészséget növekedést az Isten kegyelmében sok erőt a mindennapi munkához! anyuka.

2011. augusztus 9., kedd

Szép az élet

Minden munka mellett, nagyon bölcsen rendezte el a Jó Isten az életünket.Ha jól bele gondolok, olyan gyorsan peregnek az események , már Lidia lányunk és Csaba 15 éves házasok.Nagyon örvendünk, hogy az Úr szolgálatában dolgoznak az ö tálentumaikkal.Sok áldást kivánok ez úton is az életükre!
Mi édesanyával most sokat vagyunk együtt.Hála az Úrnak jól van.Rendben van a vér cukor szint.Szeret segíteni a háztartási munkában és szereti hallgatni az ige hirdetést az internetről.Minden reggel együtt tartunk áhítatot is, mert ő nem lát olvasni, sajnos a cukor a látását megtámadta.Isten minden jóságáért és kegyelméért legyen áldott!

Jó tudni

Halat tisztítottam a tegnap és eszembe jutott egy jó tanács , amit a 40 éve meglevő ,,Horvát Ilona" szakácskönyvéből olvastam:-a hagyma és halszagot, kézről, deszkáról és késről ecetes sós vízzel tüntethetjük el.
Nagyon sok jó tanács van még itt ,például:- nyáron a tejet egy csipetnyi szódabikarbónával forraljuk fel , így nem savanyodik hamar. más-Nagyon jó rétestésztát készíthetünk savóval, ezért túrókészítés után azt ne öntsük ki.
Mikor írom ezeket leginkább kezdő háziasszonyokra gondolok,de nem csak!

2011. augusztus 8., hétfő

Ő jelen van

Egy álmatlan éjszaka után megelevenítő volt olvasni a Mai Igéből az üzenetet: Isten...mindig biztos segítség a nyomorúságban. 42.zsoltár 2.
Egy építőmunkásról ír a szerző aki kioldotta a biztosító kötelet és 33 métert zuhant , mert az állvány  megbillent.Egy szemétkupacra esett, épp csak megúszta, hogy nem kövekre és építkezési törmelékre zuhanjon.Amikor megjöttek a mentők egyetlen dolgot kért:... ,,Csak le ne ejtsenek".Mi is néha hasonlítunk erre a munkásra.Isten megvéd minket  a harmincméternyi zuhanás ártalmaitól, mi mégsem tudunk bízni abban , hogy átvisz minket a következő 10-20 centiméternyi akadályon.
Bízunk benne, mert Ő mindig jelenlevő segítség amikor ,,rázós helyzetekbe kerülünk".

2011. augusztus 6., szombat

Lecsó télire

Most itt a mi piacainkon olcsón lehet hozzá jutni az alap anyagokhoz. Ezért készítettem 1 és fél adag lecsót télire.
Hozzávalók:
4 kg paprika
2 kg paradicsom
1 evő kanál só
befőző por
Elkészítés:
A paradicsomot forrásban levő vízbe dobjuk egy pillanatra, így könnyen lehámozható lesz, a paprikát megmossuk és megtisztítjuk az erektől és a magvaktól majd vékony karikákra vágjuk.
Egy nagy fazékba bele vagdaljuk a paradicsomot és oda tesszük a tűzhelyre főni , amikor elkezd főni hozzá adjuk az elkészített paprikát megsózzuk és meg-meg kavarjuk ameddig látszik a paradicsom és újra elkezd főni. Most hozzá adjuk a befőző port  csavaros üvegekbe rakjuk és aztán száraz dunsztba.Télen a megsült hagymához adjuk és ízlés szerint elkészítjük

2011. augusztus 1., hétfő

Darált zöldség

Aki megteheti tegyen el télire darált zöldséget, sokkal egészségesebb , mint a delikát.
Hozzávalók:
1 kg tisztított sárgarépa
fél kg petrezselyem gyökér
fél kg karfiol
negyed kg zeller gúmó
negyed kg hagyma
negyed kg karalábé
sok-sok petrezselyem levél és zeller levél
10darab piros paprika
Az egészet hús darálón ledaráljuk , hozzá adunk 80 deka jódmentes sót.
Jól össze kavarjuk és üvegekbe rakjuk és lecsavarozzuk.
  Sikeres munkát!

Csalamádé

Ma reggel készítettem el és olyan fincsi, hogy megosztom olvasóimmal is.
Hozzávalók:
1 és fél kg káposzta
1és fél kg uborka
néhány piros paprika
4-5 darab sárgarépa
1 lila hagyma és 1 sárga hagyma
szemes bors, babérlevél
Vékonyra szeleteljük a zöldségeket a sárgarépát lereszeljük.Megmérjük az egészet és minden kg.-hoz adunk 1 evő kanál jódmentes sót, 10 deka cukrot és 1 deci 9%-os ecetet. Jól elkeverjük és két napig állni hagyjuk.Majd üvegekbe rakjuk csombort és tormát teszünk az üvegekbe majd lecsavarozzuk és a kamrába tesszük.